Haedong Kumdo on jokaiselle liikunnasta ja kuntonsa kohottamisesta kiinnostuneelle sopiva laji. Kiinnostus itämaiseen ja ennen kaikkea korealaiseen perinteeseen on eduksi, mutta ei missään nimessä pakollista. Tässä artikkelissa kerromme lyhyesti lajin historiasta sekä annamme parhaat vinkit Haedong Kumdo -harrastuksen aloittamiseen. Haedong Kumdo sopii lajina jokaiselle. Aiempaa osaamista ei tarvita, vaan riittää, että kurssille lähtee positiivisella mielellä.
Kendosta kumdoon – lajin lyhyt historia
Sekä Haedong Kumdon että muiden korealaisten miekkailulajien eli kumdon historia ulottuu jo 1800-luvun loppupuolelle asti. Silloin japanilaiset taistelulajien asiantuntijat alkoivat kouluttaa korealaisia poliiseja itsepuolustuksen saloihin. Japanin valloittaessa Korean 1900-luvun alussa kaikki korealaiset vanhat traditiot kiellettiin ja lakkautettiin, mutta japanilaisen miekkailulajin, kendon, harjoittelu oli sallittua ja se oli mukana myös koulujen opetusohjelmissa. Kendosta alettiin käyttää Koreassa nimitystä Kumdo. Kun maa vapautui Japanin ikeen alta toisen maailmansodan jälkeen, se alkoi tehdä tosissaan pesäeroa japanilaisiin tapoihin ja perinteisiin. Niinpä kumdoa alettiin kehittää selkeämmin korealaisten omaksi lajiksi. Sen suosio kasvoi aluksi varsinkin nuorten ja opiskelijoiden parissa saavuttaen lopulta laajaa tunnustusta. Nykymuotoonsa Haedong Kumdo muotoutui 1980-luvulla, ja virallinen kansainvälinen lajiliitto perustettiin vuonna 1996. Haedong Kumdo on siis puhtaasti korealainen kamppailulaji, vaikka siinä on paljon samoja piirteitä kuin muissa itämaisissa, kenties hieman tunnetummissa itsepuolustus- ja taistelulajeissa.
Haedong Kumdon harjoittelu korostaa tasapainoa
Haedong Kumdon filosofia voidaan jakaa kolmeen eri tasoon: henkiseen tasoon, mielen tasoon ja keholliseen tasoon. Henkisellä tasolla Haedong Kumdo -oppilaan tulee harjoittaa uskollisuutta, kunnioitusta ja
oikeudenmukaisuutta. Mielen tasolla harjoitellaan rohkeutta, harkintaa ja maltillisuutta. Kehollisella tasolla harjoitetaan voimaa, nopeutta, tasapainoa ja kuntoa. Näitä kaikkia kolmea tasoa nimitetään yhteisellä termillä shimgum. Haedong Kumdon filosofiaan kuuluukin, että lajia ei harjoitella ainoastaan miekkailutaitojen oppimiseksi, vaan se tarjoaa mahdollisuuden itsetutkiskeluun ja tasapainon löytämiseen.
Haedong Kumdon harjoittelussa keskitytään samoihin toimintoihin, mitä muinaiset korealaiset ja japanilaiset sotilaat käyttivät taistelussa. Tämä tarkoittaa, että liikkeissä on otettava huomioon sekä vastustajien määrä että maaston muodot ja sen asettamat rajoitteet. Haedong Kumdossa tärkeää on pysyä jatkuvasti liikkeessä, sillä varusteena on usein vain kevyt panssari ja iskuja satelee joka puolelta. Esimerkiksi japanilainen kendo keskittyy vain yhden vastustajan kanssa otteluun, mutta tässä lajissa vastustajien määrää ei ole ennalta päätetty, joten liike ja usean lyönnin sarjat ovat tärkeitä hallita. Harjoitteita toki tehdään salilla usein pareittain.
Kuten muissakin itämaisissa taistelulajeissa myös Haedong Kumdossa on käytössä koreankieliset komennot eri tekniikoille, asennoille ja suoritettaville liikkeille. Näitä liikkeitä ovat esimerkiksi miekan veto tupesta, miekan laitto tuppeen, suora leikkaus, kolmoisleikkaus ja vaakaleikkaus. Eri asentoja ovat esimerkiksi ratsastusasento, kultaisen kukon seisonta, tiikeripuolustusasento sekä korkea ja matala valmiusasento.
Peruskurssilla perehdytään miekan käsittelyyn ja yleiseen etikettiin. Miekkatekniikkaa opetellaan yksin ja pareittain. Lisäksi tehdään erilaisia lihaskuntoliikkeitä ja hengitysharjoituksia. Kaikki liikkeet tehdään aina siten, että samalla yritetään keskittyä omaan kehoon, hengitykseen ja ympäristöön. Haedong Kumdossa on useita kymmeniä liikesarjoja, mutta opiskelu aloitetaan tietysti muutamista perustekniikoista.
Varusteet ja välineet
Miekkailulajina tärkein varuste Haedong Kumdossa on tietenkin itse miekka. Fyysinen harjoittelu aloitetaan tietenkin puumiekalla. Seuraavaksi siirrytään harjoittelumiekkaan ja vasta tarpeeksi kehittyneet ja 1. danin vyökokeen hyväksytysti suorittaneet voivat siirtyä käyttämään terävää miekkaa. Lisäksi esimerkiksi leikkausharjoituksissa käytetään tavallista terävämpää puumiekkaa, ja parin kanssa tehtävissä taisteluharjoituksissa muovilla pinnoitettua kovaa miekkaa ja pehmeämpää ottelumiekkaa. Miekkaharjoitusten lisäksi lajiin kuuluvat ilman asetta suoritettavan kamppailun perusteet.
Harjoitusasu Haedong Kemdossa on hyvin perinteinen: leveälahkeiset housut ja lyhythihainen takki. Tavallinen harjoitusasu on musta, mutta 1. danin mustat vyöt käyttävät tummansinistä asua. Ylä- ja alaosa voivat myös olla erivärisiä, ja niiden värit vaihtelevat jonkin verran eri puolilla maailmaa. Peruskurssille et vielä tarvitse varsinaista asua, vaan voit aloittaa treenaamisen tavallisilla, liikuntaan sopivissa väljissä vaatteissa.